BECKY KAPELL – THAT CERTAIN ACHE

“For Now” was in 2012 de plaat waarmee we voor het eerst konden kennismaken met zangeres en songschrijfster Becky Kapell die na een huwelijk, het krijgen van twee kinderen en een echtscheiding in 2007 pas op al wat oudere leeftijd op het voorplan trad als muzikante. Ze werd geboren in Minnesota en is via een enkele jaren durende tussenstop in Portland, Oregon uiteindelijk terug in St. Paul, Minnesota beland. Haar favoriete muziekstijl situeert zich in de wereld van de Americana en country en haar werk wordt gekenmerkt door schitterende vocale performances en melodieuze liedjes.

Zo zijn er nu ook weer negen knappe nummers terechtgekomen op het nieuwste album van Becky Kapell dat “That Certain Ache” als titel kreeg, zo vernoemd naar het gelijknamige liedje dat op deze cd van trackplaats nummer drie is voorzien en op de video bij deze recensie te horen is. Acht van die songs werden van tekst en muziek voorzien door Becky Kapell zelf, terwijl het negende liedje “Little Bird” een erg mooie compositie is van vriendin en stadsgenote Janet Julian.

Een andere stadsgenoot van Becky Kapell is gitarist Paul Bergen die nu optrad als producer van haar tweede album “That Certain Ache” waarop hij ook op elektrische en akoestische gitaar en op basgitaar meespeelt bij de songs. De twee andere instrumentalisten die aan die plaatopname deelnamen zijn drummer en gitarist Erik Koskinen en percussionist Mike LaBeau. De inspiratie voor de songs op dit album vond Becky Kapell voornamelijk in haar eigen leven en in het gebeuren rondom haar als alleenstaande vrouw en moeder van twee kinderen.

Als grote fan van klassieke countrymuziek van vrouwelijke artiesten als Dolly Parton en Patsy Cline en van de Americana-sound van iemand als Lucinda Williams grasduint de nu 54-jarige Becky Kapell op dit album ook in dergelijke gracieuze melodieën en muziekstijlen. De albumtiteltrack is eigenlijk een zeer triest liedje over het beëindigen van een liefdesrelatie en die song wordt op de plaat vergezeld van nog een paar andere ‘break-up’-liedjes zoals “Say Goodbye”, “Such A Fool”, “Spend My Time” en afsluiter “Just One Thing”. Albumopener is het rockende countrynummer “Capable Man” dat net als het daaropvolgende “Say Goodbye”, “Got Burned” en het later opduikende “Hungry Dog” doet denken aan het werk van iemand als countrylegende Loretta Lynn.

De door ons meer geliefde retroklinkende countryballads op deze plaat lijken dan weer meer op de oertraditionele muziek die dezer dagen door het ook al uit Minnesota afkomstige duo ‘The Cactus Blossoms’ wordt opgenomen. Jammer genoeg kwam er blijkbaar pas zeven jaar na haar debuutalbum een nieuwe plaat van deze Becky Kapell op de markt, maar misschien brengt ze daar vanaf nu wel wat sneller verandering in.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video